tiistai 26. huhtikuuta 2016

Räsymatto virkkaamalla

Koska itselläni ei ole kangaspuita, eikä sellaiselle olisi tilaakaan ja koska rakastan räsymattoja, niin päätinpä tehdä sellaisen virkkaamalla. 
Koiran ruokapaikka tarvitsi maton, koska ruokakuppi luisti aina alta liukkaan lattian vuoksi. Maton ei siis tarvinnut olla iso, joten virkkaamalla sain sellaisen tehtyä hyvinkin nopeasti. Ensin ajattelin virkata ihan pelkästään matonkudetta, mutta sillon matosta olisi tullut liian paksu. Virkkasin siis ohuella langalla matonkuteet toisiinsa ja näin ulkonäkökin muistuttaa enemmän tavallista räsymattoa. Matonkuteet olen leikellyt vanhoista tekstiileistä.  

Käsille tämä on aika rankkaa hommaa, ei siis kannata kovin isoa urakkaa ottaa. Pesukaan ei onnistu kovin helposti, jos matto on kovin iso. Tämä työskentelytapa ei ole kuitenkaan ollenkaan niin vahvaa kuin mitä kangaspuilla saa aikaan. Matto on siis aika löysä, vaikka kuinka yrittää lankaa kiristää ja pesun täytyy olla siis hyvin hellävaraista. 

Jokainen silmukka täytyy siis kiristää, että matosta tulee tykky. Jotkut voi käyttää tässä isoa kaukkua, mutta omasta mielestä pienellä koukulla virkkaaminen oli helpompaa. 


Löysää kuitenkin tässä vaiheessa silmukkaa, ettei matto lähde menemään kaarelle. 


Käännös kohdassa siirrä silmukka itseesi päin ja aseta lanka työn toiselle puolelle.  Näin se ankkuroi matonkuteen paikoilleen.


Matonkudetta vaihtaessa tyylejä on monia, mutta tässä työssä tein vaihdoksen leikkaamalla kuteiden päät viistoon, noin 10cm matkalta ja virkkasin päät vain päällekkäin kiinni työhön. 


No jaa, eipä tästä nyt mikään kovin kaunis tullut, mutta kaipa tuo koiralle kelpaa :D
.. ja vähän tontuillekin..

Maton reunat tein farkkujen lahkeen resorista, että pysyisi hieman jämäkämpänä. 


Kiirettä on pitänyt viime aikoina ja bloggaaminenkin on jäänyt vähemmälle.
Ensi viikolla vaihtuu työkuviot ja sitten alkaakin pian synttäri-hulabaloot..  kaikki omat lapset, siskontyttö, sisko, lasten molemmat isoäidit, kummipoika, serkun tyttö... ja sitten vielä päälle äitienpäivä ja pian onkin jo oman kummilapset rippijuhlat! Aikamoista juhlaa ja herkuttelua siis koko kevät ja alkukesä :)
Saapa nähdä jääkö juhlimiselta ja leipomiselta aikaa kuinka päivittää blogia. Kaikenlaista pientä askartelu-juttua tulee kokoajan kaiken kiireen keskellä tehtyä, mutta tämä blogin päivittäminen.. se onkin ihan toinen juttu.. 

2 kommenttia:

  1. Hienohan tuosta tuli! Joskus säilöin kassikaupalla vanhoja vaatteita ja haaveilin virkatusta räsymatosta, mutta enhän minä sitä koskaan saanut aikaiseksi. Kun sitten sivukkaasta tehtiin vaatekomero, sai riepukassitkin häipyä.

    Niin ja tsemppiä synttäriputkeen! Meillä tuo pahin jakso kestää tammikuusta huhtikuuhun. Nyt onneksi on taukoa ennen kesän juhlia. :)

    VastaaPoista
  2. Hauska! Tuo pieni ovi ja pyykkinaru sivuaa uusinta postaustani...

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi :)